Email

hello@dugulaselharitas-pecs.hu

A lefolyók eldugulása egy kellemetlen és bosszantó probléma, amely szinte bármikor előfordulhat otthonunkban. Sokan hajlamosak a lefolyóproblémákat egyszerűen ignorálni, azonban hosszú távon ez a hozzáállás nem csak kellemetlen, de akár komolyabb problémákhoz is vezethet. Az alábbiakban bemutatjuk a tíz leggyakoribb okot, amiért a lefolyók eldugulnak, és azt is, hogyan lehet ezeket megelőzni.

  1. Szennyeződések felhalmozódása

A lefolyók eldugulásának egyik leggyakoribb oka a szennyeződések felhalmozódása. Ételekből, szappanból, hajból, szőnyegből és ruhából származó részecskék mind a lefolyóban maradhatnak, ami idővel eltömítheti azt.

Megelőzés: Az ételek és más szennyeződések ne kerüljenek a lefolyóba. Használjon szűrőt a lefolyókban, amely elkapja a szennyeződéseket.

  1. Haj felhalmozódása

A haj egy másik oka lehet a lefolyók eldugulásának, különösen a fürdőszobában. A hajszálak összeállnak, és eltömítik a lefolyót.

Megelőzés: Használjon szűrőt a lefolyóban, hogy elkapja a hajszálakat. Rendszeresen tisztítsa meg a szűrőt, hogy megakadályozza a felhalmozódást.

  1. Szappanlerakódás

A szappan felhalmozódhat a lefolyóban, különösen, ha kemény vízzel rendelkezik otthonunk. Az eltömődést kiváltó szappanlerakódások miatt az elvezetőrendszer nehezebben tudja kezelni az áramlást.

Megelőzés: Használjon kevesebb szappant vagy cserélje ki a szappant folyékony szappanra, amely kevésbé valószínű, hogy felhalmozódik a lefolyóban. A lefolyót rendszeresen öblítse ki meleg vízzel és ecettel.

  1. Zsír felhalmozódása

A főzés során keletkező zsír és olaj maradványok egyaránt eltömíthetik a lefolyót. A zsír és az olaj keményítővé alakulnak a lefolyóban, ami eltömíti azt.

Megelőzés: Ne engedje le a zsíros ételmaradékokat a lefolyóba. Hagyja, hogy a zsír és az olaj lehűljön a serpenyőben, majd távolítsa el azt papírtörlővel vagy egyéb absorbens anyaggal. A zsíros ételmaradékokat dobja a szemétbe vagy tegye azokat a komposztba. Rendszeresen tisztítsa meg a zsír és olajmaradványokat az edényekről és serpenyőkről mielőtt mosogatná azokat.

  1. WC-papír túlzott használata

Túlzott mennyiségű WC-papír használata a WC-ben a lefolyók eltömődéséhez vezethet. A túlzott mennyiségű WC-papír lerakódik a lefolyóban, és eltömíti azt.

Megelőzés: Használjon kevesebb WC-papírt. Próbálja meg használni a szükséges mennyiséget, és ne dobja a papírt a WC-be, ha azt nem kell. A használt papírt helyezze egy szemetesvödörbe.

  1. Nem megfelelően használt lefolyók

A lefolyóknak azokat a dolgokat kell elvezetniük, amelyeket azokra terveztek. Azok az anyagok, amelyeket a lefolyók nem tudnak elvezetni, eltömíthetik azokat. Például, ha egy WC-t papír helyett papír zsebkendővel töltik meg, akkor az eltömítheti a lefolyót.

Megelőzés: Használja a lefolyókat a tervezett módon, és ne engedjen le olyan dolgokat, amelyeket azok nem tudnak elvezetni. Használjon szűrőket a lefolyókban, hogy megakadályozza az eltömődéseket.

  1. Rossz minőségű csövek

Ha a csövek rossz minőségűek, azok törékennyé válnak, és idővel eltömődhetnek. A csövek lehetnek elöregedettek, repedtek vagy más módon sérültek, amelyek akadályozzák az áramlást.

Megelőzés: A csöveket rendszeresen ellenőrizni kell, és időszakosan cserélni kell őket. Ha az otthona régi épület, akkor érdemes lehet felújítani a vezetékeket és a csöveket.

  1. Gyökér beinvázió

Ha az otthonának kertje van, akkor a növények gyökeri beinvázióval tönkretehetik a csöveket és eltömíthetik a lefolyókat. A gyökerek általában a repedéseken és a más sérüléseken keresztül hatolnak be a csövekbe.

Megelőzés:

Ügyeljen arra, hogy a növényeket ne telepítse a csatornahálózat közelébe. Ha már vannak növények, akkor rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nincsenek-e gyökerek a csövekben, és időnként meg kell tisztítani a csöveket.

  1. Időszakos karbantartás hiánya

Az időszakos karbantartás hiánya eltömődéshez vezethet. A lefolyók rendszeres tisztítása és karbantartása megakadályozza az eltömődéseket.

Megelőzés: Rendszeresen tisztítsa meg a lefolyókat. Használjon otthoni módszereket, mint például a szódabikarbóna és ecet keverékét, hogy megtisztítsa a lefolyókat. Ha a lefolyók áramlása lassú, akkor ne várjon tovább, hanem azonnal tisztítsa meg őket.

  1. Háziállatok

A háziállatok szőrhullása, tollai és egyéb szennyeződései eltömíthetik a lefolyókat.

Megelőzés: Használjon szűrőket a lefolyókban, hogy felfogja az állati szennyeződéseket. Rendszeresen takarítsa meg az állatok által használt területeket, és ne engedje azokat a lefolyókba.

Összefoglalva, a lefolyódugulások számos okból adódhatnak, de számos módszer van annak megelőzésére is. A megelőzés a kulcsfontosságú, és a rendszeres karbantartás, az otthoni tisztítási módszerek használata és a figyelemmel kísérés sokat segíthet abban, hogy elkerülje az eltömődéseket. Ha az eltömődések már kialakultak, akkor azonnal intézkedni kell, hogy megelőzzük a komolyabb problémákat, és elkerüljük a költséges javításokat.